Blog

Neden Çelik Konstrüksiyon?

Neden Çelik Konstrüksiyon?

Çelik yapıların geleceğe en uygun yapı tipi olduğu bilimsel bir gerçekliktir. Çelik yapılar, beton ve ahşap gibi başlıca diğer yapı türlerinden daha güçlü, daha esnektir ve eğilme gerilimine karşı daha dirençlidir. Çeliğin bu özellikleri, konstrüksiyon işlemlerinde yüksek performans göstermesini sağlar.

Çelik bir karbon ve demir alaşımıdır. Çeliğe farklı elementler ekleyerek  farklı özelliklerde çelik çeşitleri üretilebilir. Örnek olarak, bakır eklenmesi çeliğin korozyon direncini artırırken nikel ve krom eklenmesi sıcaklık direncini artırır. Çelik yapılar, doğaları gereği birbirine bağlı çok sayıda ön üretimli yapısal çelik bileşeninden oluşur. Bu ön üretimli üretim özelliği inşaat süresini kısaltan bir etkendir. İşverenlere hızlı üretim ve montaj imkanı sunar.

Çelik yapılar, betonarme yapılara göre daha hafif ve ekonomiktir. Depremlere karşı daha dirençlidir. Daha hafif ve sünek yapı özelliğine sahip olmalarından dolayı depremlerde daha az riskle karşı karşıyadır. Yapısal çelik çeşitli şekillerde işlenebildiği için mimari tasarım açısından çok farklı ve yaratıcı tasarımlara açıktır. Yapının bütün bileşenleri yüksek hassasiyet ile üretilir ve ölçümler kesindir. Bütün yapısal bileşenler ön üretimli olduğu için yapının montajı sorunsuz ve kusursuz bir şekilde gerçekleşir. Günümüzde modern inşaat özellikleri taşıyan köprü, gökdelen, altyapı, boru hattı, fabrika ve konutların büyük bir çoğunluğu çelik yapıdır.

Çelik Yapı Avantajları

  • Çelik yapılar, birkaç istisna dışında hem seri üretim hem de prefabrikasyonun tüm avantajlarına sahiptir.
  • Çelik yapılar teknolojik gelişmelere açıktır ve daha uzun bir yaşam döngüsüne sahiptir.
  • Çelik yapıların süneklik özelliği, kapasite kaybı olmadan sistemin ya da elemanın taşıma gücünü esneyerek devam ettirmesini sağlar ve özellikle depremler için risk faktörünü azaltır.
  • Yorulmaya karşı büyük direnç gösterir.
  • Çelik yapıların inşaat süreleri oldukça hızlıdır, bu da uzun süreli inşaat işlerinde yapılan harcamaların azaltılabilmesine olanak tanır.
  • Çelik yapıların taşıyabilecekleri ağırlık miktarına kıyasla nispeten hafiftir.
  • Çelik yapıların inşaatında kullanılan bileşenlerin potansiyel gerilim seviyelerinin ve diğer önemli kriterlerinin hesaplanması oldukça kolaydır ve çok yüksek doğrulukla tahmin edilebilir.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir